Ottobre 5/2007 + Vogue 8815 + McCalls 6506

Semester!
Jaha, då har man snart haft sin semester för i år då. Är inne på sista veckan av fyra och har haft det helt underbart lugnt och skönt. Sambon opererade sin fot dagen före midsommarafton så jag har agerat lite sjuksköterska men mestadels kunnat ägna mig åt vad jag vill vilket resulterat i en del sömnad så klart…;).
Det första jag knåpade ihop var detta:
Linnekjol med en spetstunika. Det var meningen att det skulle bli klart till midsommar men jag hann tyvärr bara med kjolen, tunikan blev färdig ett par dagar senare. Ett besök på Arkitektur och designcentrum i Stockholm och utställningen av Jean Paul Gaultier kom i vägen…:). Får ni chansen så åk dit och se den, det var jätteroligt att se alla hans kreationer, även de mer vågade…;).
Mönster: Kjolen är ett mönster från Ottobre (5/2007) som jag gjort tidigare här. Tunikan är ett Vogue mönster, 8815.
Tyg: Alla tygerna är från Tyghuset i Eskilstuna.
Ändringar: Jag gjorde om kjolen lite denna gång, lade bla till fickor i sidsömmarna vilket det inte är på originalet. Hatar kläder utan fickor, speciellt på jobbet där man behöver fickorna för allt möjligt! Använde mig av denna tutorial vilket fungerade kanon. Gjorde även om linningen lite eftersom den glappade en del på förra kjolen, tog in den i överkant men lät underkanten vara vilket gjorde att den sitter betydligt mkt bättre i midjan nu.
Originalmönstret till tunikan är för vävda tyger men jag gjorde denna i stretchtyg + jersey vilket gjorde att passformen blev lite konstig. Jag hade gjort en FBA på mönstret innan men eftersom detta var ett spetstyg gick det inte så bra att göra inprovningarna. Jag försökte istället att rynka sömmarna i sidan samt i nederkant mot volangen men det blev inte helt ok. Skall prova att göra om mönstret igen och då göra den i ett vävt tyg istället får jag se om det blir bättre. Fodrade sedan med en viskosjersey för att slippa att alltid ha ett linne under. Tyckte att detta gjorde tunikan mer användbar och tyckte även att färgen på spetstyget kom fram lite bättre.
Omdöme: Gillar både kjolen och tunikan skarpt även om passformen på tunikan inte är helt ok. Men den är så otroligt mjuk och skön så jag skulle kunna ha den på mig för jämnan…;). Kommer troligen att göra både tunikan och kjolen igen då båda känns som väldigt användbara mönster. Måste bara komma ihåg att inte använda ett osynligt blixtlås till kjolen. Gjorde så på den här och det gick sönder första gången jag skulle dra upp det när jag provade kjolen… Ska inte tala om vilka väl valda ord som kom ur min mun då! Hittade ett vanligt vitt klänningslås i min gömmor och fick försöka få dit detta. Det var inte det lättaste när kjolen redan var färdig men jag tror att jag lyckades skapligt i alla fall.
 Fick lite sällskap av Sigge när jag fotade:).
Nästa projekt blev lite mer komplicerat än vad jag trodde från början. Jag förstod ju att jag var tvungen att göra om mönstret efter mina egna mått men jag hade nog inte räknat med att göra tre ”muslins” innan jag blev nöjd med slutresultatet Jag provade först att göra två FBA men blev inte riktigt nöjd. Köpte då denna kurs från Craftsy och kunde med hjälp av den göra om mönstret så det passade riktigt bra till slut. Skam den som ger sig, eller ;). Har tidigare tyckt att det varit svårt att få till en FBA men nu har jag även köpt denna kurs så vi får se om det blir bättre. Är väl lika bra att försöka lära sig med tanke på att min H-kupa knappast kommer att passa i mönstertillverkarnas B-kupor hur gärna jag än vill. Måste bara säga att jag har lärt mig otroligt mycket av de Craftsykurser jag köpt hittills, har nog blivit ett tiotal vid det här laget. Om man som jag är helt självlärd så är det ovärderligt att få dessa tips som lärarna delar med sig av. Sen är det skönt att ha obegränsad tillgång till kurserna för resten av livet (eller i alla fall så länge som Craftsy finns…;). Rekommenderas skarpt!
Mönster: McCalls 6506.
Tyg: Ett underbart mjukt bomullstyg från Italienska modetyger, inköpt förra sommaren. Fodertyg en vit bomullspoplin från Tyg.se inköpt för några år sedan.
Ändringar: Jag fodrade klänningen vilket inte fanns med i originalmönstret. Men jag upplevde att det blev lite bättre stadga i tyget på detta sätt och kjolen blev lite ”puffigare”. Gjorde även en hel del ändringar på överdelen för att den skulle passa mig bättre.

Själva konstruktionen av klänningen gick ganska bra, ett par klantiga småmissar av undertecknad som tack och lov gick att rätta till i slutänden.

Jag skaffade mig ett nytt smart litet verktyg när jag skulle göra vecken på denna kjol. Har alltid dragit mig lite för detta tidigare eftersom jag tycker att det är svårt att få till ordentligt men med denna lilla pryl blev det lätt som en plätt. Köpte den hos Bibbi’s textil och där finns även en film om hur den fungerar. Jag tog dock det säkra för det osäkra och nålade mina veck eftersom jag inte riktigt visste hur det skulle bli i slutänden. Har försökt att ta några bilder på processen men vet inte om jag fick med allt:
Lägg in tyget mellan ”pinnarna”
Vik plissegaffeln åt det håll du vill ha vecket
Justera vecket tills du är nöjd
Så här ser det ut efter några veck…
… o så här när det är klart!
Passade också på att utöka tygförrådet lite genom att beställa nya tyger från Nadja på Italienska modetyger nu när hon hade rea. Förhoppningsvis blir det lite nya kläder av dessa inom en inte alltför avlägsen framtid J.
Till nästa gång; ha en riktigt bra sy-sommar!!

Klänningen med bälte

8 reaktioner till “Ottobre 5/2007 + Vogue 8815 + McCalls 6506

Lägg till

 1. Tack så jättemycket! Det var roligt att äntligen lyckas få till en bra passform även på ett plagg i vävt tyg. Har fått lite blodad tand så nu är jag igång med ett nytt projekt:)

  Gilla

 2. Vilken helt underbar klänning du sytt, helt i min smak och nu när det är sommar så kan man ju ha den vid vilket tillfälle som helst
  Men kan också vara fin när man går ut och dansar på vintern
  Du har verkligen lyckats med passformen
  Kjolen och toppen sitter också fint och du, tala inte om små missarna för det är ingen som ser, men så är vi ju skapta tyvärr vi som syr
  Ha ett skönt avslut på semestern

  Gilla

 3. Tack så mycket Lisa! Klänningen är jätteskön att ha på sig, den har fått varit ute på premiärtur idag, en båtresa på Hjälmaren kanal. Skötte sig exemplariskt hela vägen….;) vet inte varför man alltid talar om alla små missar man gör men det är kanske bara för att man är så frustrerad över dem själv:). Hoppas du har en riktigt trevlig semester du också!!

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: