Nystart

Eftersom jag inte bloggat på väääääldigt länge så får vi väl se det här som en liten nystart igen :)! Passar ju ganska bra eftersom jag bestämt mig för att flytta hela bloggen hit till W ordpress för att få lite mer möjligheter att göra det jag vill. Den gamla bloggen har jag flyttat med hit och kommer därför att avsluta mitt Bloggerkonto helt.

Eftersom det var nästan precis tre år sen jag bloggade senast så har det hänt en hel del i mitt liv. förutom på sömnadsfronten, där har det varit ganska still under de sista tre åren… Men sista veckorna så har jag faktiskt kommit igång med att sy ordentligt igen och då kom lusten att blogga tillbaka, så därför satsar jag på att göra ett nytt försök igen :). Just nu så befinner jag mig i vår husvagn i Malingsbo i Dalarna, ett ganska härligt ställe att blogga ifrån 😉

Nog om det nu, det här är ju faktiskt en blogg om sömnad, inte husvagnar :).

Tyvärr så har jag inte några snygga bilder på det jag sytt sista tiden. Tänkte ändå lägga upp det, främst som ett ”kom ihåg” för mig själv. Min plan är att det jag syr framöver ska jag föröka ta lite bättre bilder på samt beskriva lite mer om varje projekt.

Min sömnad senaste månaderna har helt o hållet varit fokuserat på att skapa en ny garderob. efter att (äntligen) ha lyckats gå ner ca 32 kg så har jag inte ett enda plagg i min gamla garderob som passar längre. Liiiiite jobbigt men en väldigt stor motivation till att komma igång att sy igen :). Så det jag fokuserat mest på är att få till snygga basplagg att använda till vardags. Eftersom jag fortfararande arbetar som distriktssköterska i hemsjukvård så har jag ju arbetskläder största delen av dagen men ibland vill man ju vara snygg även när man åker till o från jobbet…;).

Jag började att sy lite i januari när jag hade en tvåveckors semester. Då testade jag att beställa ett PDF mönster från Paprika Patterns (Jasper Sweater/Dress) och blev positivt överraskad hur enkelt det faktiskt var att limma ihop och rita av ett PDF-mönster. Fördelen med dessa är ju att man får mönstret ”i sin hand” på en gång och behöver inte vänta på seg postgång o betala dyr frakt för sina mönster. En annan fördel är att man ju faktiskt kan få tag på mönster som inte säljs till Sverige annars. Nackdelen är att det tar en liten stund att klistra ihop dem o det är lätt att det inte blir så bra som man tänkt sig. Men när man gjort det några gånger så blir man bättre på det och det går lättare o lättare. De första PDF mönstren jag köpte tejpade jag ihop men sen googlade jag lite på det och upptäckte att många limmade istället, så dessa mönster provade jag det på o är riktigt nöjd med slutresultatet! Jag använde vanligt limstift när jag limmar, det är enkelt att justera mönstren och sen torkar det fast ganska snabbt vilket underlättar när man skall förvara dem. Förvarning är väl en annan nackdel med dessa mönster eftersom de tar ganska stor plats, men jag har rullat ihop dem och förvarar dem i IKEAS ”plastpåse förvaring” vilket fungerar väldigt bra. För att få rullarna att hålla ihop brukar jag klippa tre remsor på ca 10 cm bredd och limma ihop till bra storlek, där kan jag även skriva vilket mönster det är så det blir lätt att hitta om jag skall rita av det på nytt.

Nåväl, hur blev slutresultatet då? Ja efter lite trixande så fick jag en tröja som jag blev väldigt nöjd med. Passformen var överraskande bra, jag gjorde faktiskt ingen ändring alls utan körde direkt från mönstret vilket är rätt ovanligt för min del.

Jasper sweater i tyg från Stoffonkel, inköpt på Jonic Textil

Tyget är härligt men det var lite styvare och hade mindre stretch än jag förväntade mig så tröjan blev lite styvare än vad jag tänkt från början. Men den är skön att ha på sig och jag använde den mkt innan det blev för varmt.

Mönstret var enkelt att sy efter med bra beskrivningar hur de trixiga bitarna skulle sys. Överlag så är jag mkt nöjd med denna och köpte fler mönster från PP som ja ginte hunnit med att sy upp ännu, bla Opal coat- and cardigan. Denna finns med i planen för hösten så vi får väl se hur den blir :).

Förutom denna så sydde jag två trikåtröjor med 3/4 ärm, en med vanlig ringning och en med v-ringning. Mönster från Vogue. Detta är den med v-ringning vilket jag själv tyckte blev den bästa. Det blommiga tyget är från Jonic textil och det grå på ärmarna är ett mkt mjukt tyg jag hittade i mina gömmor, troligen viskos men jag är inte riktigt säker. Har heller  inte den blekaste aning om var jag köpt det… ;).

Den andra tröjan har jag ingen jättebra bild på men överdelen av den ser ut så här:

Det gröna tyget är även det från Jonic textil, hade från början tänkt att kombinera det med det blommiga tyget men när det väl kom hem så visade det sig att det inte var samma nyans av petrolfärg som jag hade trott så det blev snyggare att göra andra kombinationer istället. Det vita tyget är en viscosejersey som jag inte riktigt kommer ihåg var jag köpt.

Sen har jag även lyckats sy mig ett par mkt välbehövliga jeans. Även här ett PDF-mönster, denna gång från Closet Case patterns , Ginger Jeans Flared. Jag gillade de utsvängda benen väldigt mkt så det var därför jag valde att sy denna version istället för de med slimmade ben. Även här så passade byxorna förvånansvärt bra utan några ändringar, när jag syr dem nästa gång (för det kommer jag definitivt att göra) så ska jag nog öka vidden på högerbenet något, i övrigt så känns de väldigt bra. Tyget är ett vanligt jeanstyg med lite stretch, vet jag inte om jag köpt från Jonic eller om det är från Tygpyssling, någon av dem var det…:D.

Är väldigt nöjd med dessa jeans, det var väldigt roliga att sy och passformen är bättre än några andra jag haft tidigare. Lite småjusteringar kan alltid göras men de är väldigt sköna att ha på sig som de är nu.

Jaha, detta var de första kläderna jag hade att visa, övriga kommer i nästa blogginlägg.

Ha en fin kväll så hörs vi av framöver :)!

 

 

 

 

En reaktion till “Nystart

Lägg till

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: