Mera sytt…

Som jag sa i förra inlägget så har jag faktiskt hunnit med att sy en del sista tiden. Har i samband med det hittat ett par nya favoritdesigners; Cashmerette Patterns och Closet Case Patterns. Båda designerna är sk. ”Indie designers”, dvs de är fristående och hör inte till någon av de stora mönstertillverkarna som ex McCalls eller Simplicity. Under de år jag sytt så har jag dragits mer o mer mot dessa mindre mönstertillverkare, många gånger har de snyggare designer och mer genomtänka mönster. De har ofta även sk. tutorials där de på ex en blogg visar precis hur man skall sy plagget. Mkt uppskattat när man är lite osäker på hur man gör!

Om vi börjar med Cashmerettes mönster så är två av anledningarna till att jag gillar dem så mkt att de är ritade för människor med lite kurvor men framförallt är de gjorda för större kupstorlekar. Väldigt uppskattat av någon som ser ut som jag gör… ;). Känslan av att kunna ta ett mönster o rita rakt av utan en massa ändringar är ganska obetalbar! Av Cashmerette har jag hittills sytt två olika mönster + att jag använt det ena som grund till ett klänningsmönster jag gjort. Den första jag sydde var Dartmouth top, en omlottröja med lite olika alternativ för ärmar och för rynkning av framstycket. Jag sydde först en som prov, denna var med rynkningen och en kort ärm i en ljuslila viscosejersey. Har tyvärr ingen bild på den men den blev bra, bra passform och satt fint på. Nästa sydde jag i en bomullsjersey från Tygpyssling ett mjukt och skönt tyg med lagom stretch i. Det jag upptäckte när jag sydde denna var att jag behövda korta framstycket en del vid urringningen, jag är nämligen ganska kort från axeln och ner till bysten, och denna var ritad för någon som var betydligt längre än mig. Vet inte riktigt varför jag inte märkte det lika tydligt i den första versionen, men jag har ändrat på mönstret nu så vi får se hur nästa version blir :).

Så här ser den i alla fall ut på mig (ber om ursäkt för skruttig mobilbild…;).

Det syns inte så mkt på denna bild men när jag haft den på mig en dag så blir urringningen väldigt stor så BH:n kikar fram… Inte riktigt min stil så jag kommer definitivt att ändra den till nästa version ;).

 

 

 

Det andra mönstret av Cashmerette jag sydde var Concord t-shirt en vanlig bas t-shirt med olika typer av urringningar och olika varianter på ärm. Just t-shirten jag sydde har jag ingen bild på ännu men jag tog överdelen av mönstret när jag gjorde en jerseyklänning häromdagen. Just detta mönster passade mig väldigt bra så jag har tänkt att använda det som basmönster till det mesta jag gör i trikå framöver. Jag tog en kurs på Craftsy om att göra egna mönster i trikå och där fanns det bla instruktioner om hur man skapar en raglanärm så det är min nästa plan för detta mönster.

Men, men så här blev i alla fall klänningen jag gjorde:

Överdelen är som sagt Cashmerette Concord t-shirt med v-rigning. Gillar den typen av ringning bäst och upplever att det är den som passar på mig. Kjoldelen ritade jag på fri hand, en typ av pennkjol. Tyget ser lite konstigt ut på bilderna men det är en marinblå viscosejerey med vita kritstrecksränder. Tror att jag köpt tyget på Italienska modetyger men jag är inte helt säker.

 

 

 

 

 

 

Jag ville gärna göra något roligt med ärmen och har sett denna typ av ärm på många plagg, vet inte riktigt vad det heter på svenska men på engelska kallas det för ”petal sleeve”. Hittade en enkel tutorial om hur man gjorde mönstret och blev relativt nöjd med slutresultatet. Det jag kommer att ändra på till nästa gång är att jag inte låter ärmen gå så långt bakåt eftersom det blir en dragning i tyget framåt som inte blir så snygg. Annars så gillar jag verkligen stilen på ärmen och kommer  säkert att göra den fler gånger.

Skärpet gjorde jag efteråt, efter eget huvud, eftersom jag ville ha något som bröt av på klänningen. Sytt i viscosejersey med H630 som mellanlägg och vanliga Prym anorakknappar som spänne.

Det var allt för denna gång, övriga plagg kommer i nästa inlägg :).

Ha en fin kväll!!

 

 

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: