Midsommarklänning

Fjärilsklänning framifrånKlänningar är något jag saknar i allra högsta grad i min nuvarande garderob. Tidigare hade jag en hel del klänningar (som jag inte längra kan ha…) o jag gillar verkligen att ha klänning på mig när det är så varmt som det varit sista månaden. Så då är det väl bara att sätta igång och sy några nya… :).

Denna blev klar lagom till midsommar o även om vädret inte var det bästa (14 grader och regn) så hade jag den på mig hela midsommarafton :)!

Eftersom jag inte kan ha några av mina gamla mönster så har det varit en rätt omständig process att rita av och anpassa nya mönster. När jag skulle välja mönster till en klänning så funderade jag en hel del vilket av alla mina jag skulle välja. Efter mkt klurande så kom jag fram till att jag skulle göra en kombination av flera mönster för att få till den modell jag ville ha. Överdelen i denna klänning är Cashmerette Dartmouth Top, avdelad vid midjan och kjoldelen är Cake patterns Tiramisu. Jag har tidigare sytt Tiramisu och gillade den men ville gärna ha en något annorlunda överdel och eftersom jag redan sytt Dartmouth flera gånger och gillade den väldigt mkt så körde jag på den. Den ändring jag gjorde Fjärilsklänning sidavar att korta halsrigningen ca 5 cm då de tidigare tröjorna visade lite väl mkt av BH:n…;).

Det jag älskar mest med Cashmerettes mönster är de olika kupstorlekarna som passar min kropp väldigt bra utan några större ändringar och om jag skulle ha sytt en ren Tiramisu så hade jag varit tvungen att göra en ny FBA och sedan sy ett prov o denna gången var jag helt enkelt för lat för att göra det :).

Som de flesta andra så älskar jag fickor på mina kläder. Dessa är original från Tiramisu mönstret, lagom djupa o har t.o.m. plats för min stora klump till telefon utan större ansträngning.

 

Fjärilsklänning bak
Bakifrån, ser ut som om jag behöver korta lite i ryggen till nästa gång…

 

 

 

En annan ändring jag gjorde på denna version var att öka vidden på ärmarna. Originalet har en smal ärm och jag ville ha en lite vidare ”vågig” ärm till en klänning.

Ärm klänning ändrad

Ändringarna är inte speciellt svåra att göra, jag skar upp tre skåror från botten och upp till sömnadslinjen och sedan från kanten och in till sömnadslinjen för att kunna ”öppna” skårorna. När jag hade bestämt hur mkt jag ville öka vidden så tejpade jag i mönsterpapper i skårorna och fick på så sett en ny mönsterdel utan att ändra något på längden på ärmhålet.

För att ytterligare försköna ärmen så bestämde jag mig för att sy en så kallad ”vågsöm” som finns på min overlock (Babylock Imagine wave). Eftersom det var ett tag sedan jag nyttjade denna söm så fick instruktionsboken plockas fram…

Instruktionsbok Imagine wave
Rackarns tur att dessa finns…;)

Efter lite klurande och testsömnad så fick jag till vågsömmen ganska bra, kul funktion som säkert går att leka med väldigt mycket om man bara lägger ner tid på det.

Närbild vågsömNärbild vågsöm 2

Det går att använda vanlig tråd till detta men jag ville ha ett lite fylligare utseende så jag valde en tjockare dekorationstråd jag köpte för länge sen, tror att märket var Robison Anton men jag kommer inte ihåg vad tråden hette. Tyvärr finns den inte att få tag i längre (vad jag har hittat i alla fall) och om nån vet någon annan lite tjockare (men mjuk) dekorationstråd så får ni gärna tipsa!

Tyget till klänningen kommer från Jofotex tyger i Söderköping. Ett riktigt härligt ställe för tygälskare som, bra priser och ett enormt urval. Väl värt ett besök! Jag var ner dit med en kompis förra våren och kom hem med många härliga tyger som ligger och väntar på att få bli uppsydda… Muddväven till urrigningen är en ekologisk muddväv från Stoffonkel, köpt hos Jonic textil.Väldigt mjuk och skön kvalitet men ändå tillräckligt med stretch för att uringningen skall bli snygg.

Jag blev väldigt nöjd med klänningen, modellen passar mig bra och den var väldigt skön att ha på sig. En del småändringar behöver göras framöver men i stort sett så passade den bra. Har sytt ytterligare en i samma mönster efter den här, bilder på den kommer lite senare.

Ha en fin kväll!!

En reaktion till “Midsommarklänning

Lägg till

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: