Yllekofta mitt i sommaren…

En kväll som denna när det fortfarande är 30 grader varmt kl sju så är det svårt att komma ihåg att det faktiskt även funnits kalla kvällar den här sommaren. Sista helgen i juni var vi bjudna på en fest som skulle hållas utomhus och när jag kollade vädret några dagar innan så varnade de för ganska låga temeperaturer (8-10 grader). O eftersom jag redan sytt mig en klänning jag ville ha så fick jag väl vackert sy en kofta till den. Därav anledningen till att jag sydde en yllekofta mitt i juni… 🙂

Yllekofta rosenklänning 1 Koftan är en lite längre modell med raglanärm, sydd i ett ljusgrått stickat ylletyg (från Italienska modetyger) som var ovanligt enkelt att sy i för att vara stickat. Jag har haft detta tyg i min samling ett tag men Nadja har ofta denna typ av tyger hemma på höst och vinter så kolla med henne om du vill ha ett liknande.

Mönstret på koftan är från Ottobre 5/2012. De ändringar i mönstret jag gjort är:

  • FBA utifrån Jenny Rushmores  (Cashmerette) beskrivning i hennes Craftsy kurs om just FBA . Det är en enklare metod som framförallt fungerar på stickade tyger. Har du behov av att göra FBA (full bust adjustment) på dina mönster kan jag verkligen rekommendera hennes kurs. Enkel att förstå och massor av bra information!
  • Kortat koftan ca 10 cm (med tanke på hur lång den är på mig nu så är jag väldigt glad att jag gjorde det!).
  • Lagt till ett dekorationsband på kragen samt insidan av dragkedjan.

Det jag kom på under tiden jag sydde är att jag troligen kommer att ha kragen nedfälld största delen av tiden vilket då innebar att kanten på kragens nedvikning skulle bli synlig. För att undvika detta satte jag ett dekorationsband på insidan, samma som jag redan innan bestämt att jag skulle ha innanför dragkedjan.

Om jag syr denna kofta igen (vilket inte är omöjligt då jag gillar den skarpt) så kommer jag nog att förlänga mönstret på kragen så man kan göra insidan dubbel och istället bara har ett band för att täcka sömsmånen i halsrigningen (det ljusblå bandet). Men, men, man lär så länge men lever…

Som sagt så blev jag ändock väldigt nöjd med den och har faktiskt använt den en hel del även fast det är mitt i sommaren :).

Klänningen är samma mönster som jag använde till min midsommarklänning (kombination av Cashmerette Dartmouth och Tiramisu). Det jag gjorde annorlunda med denna var att jag använde muddväv även i det smala bandet mellan överdelen och kjoldelen. Främst för att få en kontrasteffekt. Gillar verkligen detta mönster och tycker att det passar mig ganska bra.

Tyget är inhandlat på Jofotex  (samma finns även på Jonic)och muddväven är från Jonic textil.

Ha en fin kväll allesammans!!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: